Hvem ejer et domænenavn?

13 May 2024

Et dansk domænenavn kan være ejet af enten en person eller en virksomhed, som skal registreres. Det betyder, det faktisk er ret nemt at finde ud af, hvem der har registreret og dermed ejer et domænenavn.

Punktum.dk

Punktum.dk Punktum.dk De holder styr på samtlige danske domænenavne og deres ejere. Derfor kan du på deres hjemmeside indtaste et domænenavn for at se om det er ledigt og hvis ikke, hvem der ejer det. Fra forsiden af Punktum.dk indtaster du blot domænenavnet i det store søgefelt. Når du har indtastet domænenavnet søger den og viser dig resultatet. Hvis domænet er ledigt, får du vist en grøn boks, hvor der står, at domænet er ledigt. Der betyder, at du kan gå til din foretrukne forhandler (såsom Netgiganten, Webhosting osv.) og købe domænenavnet. Hvis domænet ikke er ledigt, får du vist en rød boks, hvor der står, at domænet er optaget. Under boksen står der informationer om ejeren. Informationerne inkluderer: Hvis det er et domænenavn, som du virkelig er interesseret i, kan du bruge oplysningerne til at kontakte ejeren og foreslå en handel. Navneserverne afslører typisk hvilken forhandler, som ejeren gør brug af.
Punktum.dk søgning på hvalpsundputandtake.dk

Punktum.dk søgning på hvalpsundputandtake.dk.

Punktum.dk søgning på jobcenteret.dk.

Punktum.dk søgning på jobcenteret.dk.

Whois-kommandoen

Hvis man har adgang til en kommandoprompte, kan man også køre kommandoen whois. Den gør egentlig præcis det samme, som når man fremsøger et domænenavn på Punktum.dk, men den viser også, hvornår domænet udløber. Fornyer ejeren ikke domænet inden udløbsdatoen, vil domænet blive ledigt umiddelbart derefter.

Whois-kommandoen virker også på udenlandske domæner, såsom domæner der ender på .com. Der er dog andre regler for udenlandske domænenavne, hvorfor informationerne om ejerne typisk vil være anonymiseret.
Whois på hvalpsundputandtake.dk

Whois på hvalpsundputandtake.dk.

Whois på jobcenteret.dk

Whois på jobcenteret.dk.

Hvornår bliver et domæne ledigt?

Domænenavne skal fornyes hvert år. Ejeren betaler altså et årligt gebyr for at bibeholde deres domænenavn og derfor giver det kun mening at beholde dem, man enten benytter aktivt eller har en plan for. Når ejeren af et domæne stopper med at fornye deres domænenavn eller bare ikke betaler, bliver deres ejerskab på et tidspunkt slettet og domænenavnet er igen ledigt.

Du kan med fordel bruge værktøjer som f.eks. Domæneskanneren til at holde øje med nyligt ledige domænenavne.

Relateret indhold

Exponential Moving Average

Exponential Moving Average

Udgivet 2024-04-25 — Opdateret 2024-05-02

Investering

Teknisk analyse

Exponential Moving Average er en teknisk indikator, som beskriver aktietrenden, ligesom Simple Moving Average.

Læs indlægget →
Den store klimadatabase

Den store klimadatabase

Udgivet 2024-04-30 — Opdateret 2024-05-09

Concito har udgivet en database med 500 madvarer og deres belastning på klimaet. Med information om næringsindholdet kan vi udregne de mest optimale madvarer.

Læs indlægget →
Anbefalelsesværdige bøger om investering og aktiemarkedet generelt

Anbefalelsesværdige bøger om investering og aktiemarkedet generelt

Udgivet 2024-04-25 — Opdateret 2024-05-02

Bøger

Investering

Mangler du lidt inspiration eller ny viden? Læs listen af anbefalings værdige bøger her.

Læs indlægget →