Hvad betyder det, at en aktie er en såkaldt “blue chip”-aktie?

Udgivet 2018-05-21 - Skrevet af Philip Sørensen

Du har sikkert hørt ordene “blue chip” i forbindelse med amerikanske aktier før, men hvad betyder det?

Begrebet stammer helt tilbage fra 1920'erne, hvor Oliver Gingold, en rapporter hos Dow Jones, brugte det til at beskriver aktier, som kostede mere end 200 dollars per aktie. “blue chip” refererer til blå poker jetoner, som på det tidspunkt var de dyreste.

Nu hvor de fleste investorer kender forskellen mellem pris og værdi, er “blue chip” en reference til værdien. Modne virksomheder med en historik af imponerende indtjening og kontanter ved hånden bliver defineret som “blue chip”.

“Blue chip”-aktier er typisk massive virksomheder, som overstiger milliarder af dollars i markedsværdi. Virksomhederne spiller en afgørende rolle i landets økonomi og aktiemarked. De har en enorm finansiel styrke og betydelig indtjeningsevne. Mængden af kontanter til rådighed og stabiliteten i branchen har også en betydning for om hvorvidt en aktie er “blue chip”. Derudover er der også en god chance for at du har hørt om dem. De fleste “blue chip” virksomheder er så store at de er svære at undgå, og kommer med en vis grad af brand awareness. Generelt vil aktierne være mindre volatil end det generelle marked, og mange af dem betaler udbytte, men ikke alle.

Med andre ord, en “blue chip” virksomhed er en sikker og pålidelig virksomhed. Der er ingen officiel definition, så forskellige mennesker har selvfølgelig forskellige meninger, men en virksomhed med et stærkt fundament, som operer på en stor skala, vil normalt være en “blue chip”.


Kommentarer

Der er ingen kommentarer.

Tilføj kommentar