Den 1. februar 2021 blev den store klimadatabase offentliggjort. Det er en oversigt over 500 forskellige madvarer, hvor man kan se hvor meget CO2 hver madvare udleder. Databasen er udviklet af den grønne tænketank Concito i samarbejde med 2.-0 LCA consultants og med støtte fra Salling Fondene.
Jeg har umiddelbart ingen forudsætninger for at vurdere korrektheden at tallene.
Fremtidens madopskrifter
Med disse data kan madopskrifter udbygges til at vise, hvor meget CO2 hvert måltid udleder, og i den forbindelse vil man kunne tage mere klimabevidste valg omkring sine måltider. Det bliver spændende at se dataene langsomt propagerer sig ud på forskellige hjemmesider med opskrifter.
Databasen indeholder selvfølgelig kun data på de enkelte råvare, der skal i opskriften. Derfor mangler man stadig tal på selve tilberedelsen. Skal man lave en salat, hvor det “blot” er et spørgsmål om at skære frugt og grønt ud, burde man kunne bruge tallene direkte. Laver man derimod f.eks. en lasagne, hvor man skal opvarme en gryde i omkring 20 minutter og derefter have den i en opvarmet ovn i 30 minutter, mangler man selvfølgelig en del af udregningen.
Det er derfor stadig svært at udregne det præcise CO2 forbrug for enkelte opskrifter, men klimadatabasen giver i hvert fald et klart billede af hvor meget de enkelte ingredienser udleder.
De mest klimabevidste madvarer
Med klimadatabasen kan man hurtigt identificere hvilke madvarer, der udleder mest og mindst CO2/kg. Oksemørbraden udleder så meget CO2, at den næsten udleder 90% mere CO2 end den 2. værste synder. Generelt ligger oksekød i den trælse ende af skalaen. I den anden ende (hvis vi lige ser bort fra postevand) har vi rå muslinger, der udleder 218g CO2/kg (oksemørbraden udleder 690 gange så meget).
Med data om madvarenes næringsindhold tænker jeg, den ligger lige til højrebenet at kigge nærmere på CO2 udledning divideret med f.eks. KJ eller gram protein. Lad os kigge nærmere på det.
Energi kontra CO2 udledning
Kigger vi efter den madvare, der er mest optimal i forhold til CO2 udledning kontra energien, er det vegansk bacon. Denne madvare giver ifølge databasen 35.398 KJ per kg CO2 udledt. I den anden ende har vi oksemørbraden, der giver 37,9 KJ per kg CO2.
De 5 mest og 5 mindst optimale madvarer, når det kommer til energi kontra CO2 udledning kan ses i tabellen herunder.
Placering
Madvare
CO2/kg
Energi/kg CO2
1
Vegansk bacon
0,2486
35.398 KJ
2
Vegansk “block”
0,9708
28.884 KJ
3
Majsmel
0,6329
24.142 KJ
4
Rugmel
0,7687
18.250 KJ
5
Rugkerner
0,7687
18.225 KJ
...
494
Pulled oksekød
38,2220
134 KJ
495
Roastbeef
45,8386
110 KJ
496
T-bone bøf
80,8944
109 KJ
497
Inderlår oksekød
45,6906
103 KJ
498
Oksekødsfilet
151,9539
38 KJ
Protein kontra CO2 udledning
Foruden energi har der også været rigtig stor fokus på proteinindholdet af vores madvarer indenfor de seneste år. Kigger vi på de mest optimale madvarer i forhold til CO2 udledning, finder vi igen vegansk bacon.
De 5 mest og 5 mindst optimale madvarer, når det kommer til proten kontra CO2 udledning kan ses i tabellen herunder.
Placering
Madvare
CO2/kg
Protein/kg CO2
1
Vegansk bacon
0,2486
1.420g
2
Rå musling
0,2183
545g
3
Rå blæksprutte
0,4603
356g
4
Tørrede sojabønner
1,1619
308g
5
Vegansk “hakkekød” (ærtebaseret)
0,6079
296g
...
467
Jordbærmarmelade
1,8009
1,67g
469
Kartoffelmel
1,3065
1,53g
470
Salatdressing, olie og eddike
4,0157
1,49g
471
Oksekødsfilet
151,9539
1,32g
472
Blandingsprodukt (smørbar) 75% fedt
3,7997
1,32g
Download klimadata på madvarer
Du kan selv downloade den store klimadatabase på deres hjemmeside. Du kan hente dataene lige her: Download klimadatabasen, hvor dataene er tilgængelig i en Excel-fil.
Jeg glæder mig til at se, hvad dataene bliver brugt til. Hvis du har nogle forslag, vil jeg meget gerne høre dem i kommentarfeltet herunder.
Relateret indhold
Søg blandt X ledige danske domænenavne — Domænerskanner
Udgivet 2024-04-25
— Opdateret 2024-08-31
Find dit nye domænenavn her blandt X ledige danske domæner. Listen bliver opdateret dagligt med nye domæner.